Οδηγίες : Δημιουργία Bootable USB Stick


Θα ξεκινήσουμε μια σειρά οδηγιών με σκοπό να φτιάξουμε ένα USB stick εκκίνησης του υπολογιστή μας σε περίπτωση που αυτός έχει κολλήσει και δεν ξεκινά στο κανονικό του λειτουργικό (ας υποθέσουμε ότι έχουμε εγκατεστημένο ένα οποιοδήποτε Windows XP, Vista, 7, Server )



Αρχικά θα χρειαστούμε ένα άδειο USB stick αρκετά μεγάλης χωρητικότητας γιατί στην πορεία θα προσθέσουμε μέσα και εναλλακτικά λειτουργικά καθώς και διάφορα διαγνωστικά προγράμματα. Ας πούμε ότι 8 GB είναι αρκετά και δεν κοστίζουν πλέον υπερβολικά. Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι και το Kingston DataTraveler 101 Gen 2 8GB USB Drive - Red Θα προτιμήσουμε κάποιο που να έχει ικανοποιητικό ρυθμό ανάγνωσης δεδομένων για να κάνουμε πιο εύκολη την ζωή μας ξεκινώντας κάποιο μεγάλο διαγνωστικό (πχ. antivirus).
Επίσης προαπαιτούμενο για να δουλέψει το USB stick εκκίνησης είναι ο υπολογιστής μας να έχει την δυνατότητα εκκίνησης από το USB drive. Πρόκειται για μια ρύθμιση που βρίσκεται στο BIOS και θα δώσουμε πιο λεπτομερείς οδηγίες για το πως να την κάνετε σε επόμενη ανάρτηση.

Ξεκινάμε κατεβάζοντας το multiboot-usb-creator για Windows. Επιλέγουμε αποθήκευση και μετά εκτέλεση για να τρέξει, οπότε και οδηγούμαστε στην αρχική οθόνη του προγράμματος.

Στο πρώτο βήμα επιλέγουμε το γράμμα δίσκου στο οποίο βρίσκεται το USB stick μας. Αν δεν είναι άδειο μας δίνει την επιλογή να το μορφοποιήσουμε (τσεκάρουμε το κουτάκι δεξιά που λέει Format E:\ Drive). Στην πορεία μαζί με τις επιλογές εκκίνησης που θα του βάλουμε, θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τον ελεύθερο χώρο και για αποθήκευση αρχείων.

Στο δεύτερο βήμα θα επιλέξουμε ποια διαγνωστικά εργαλεία θα του εγκαταστήσουμε ώστε να τρέχουν κατά την εκκίνηση του υπολογιστή μας. Επιλέγουμε για αρχή κάποια από τα antivirus που βρίσκονται στην λίστα του. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι διατίθενται δωρεάν και σε μορφή ISO τα Avira Rescue System, AVG Rescue CD, BitDefender Rescue CD, Kaspersky Rescue Disk, Panda Safe CD. Κάποια μάλιστα από αυτά έχουν και την δυνατότητα ενημέρωσης των βιβλιοθηκών τους από το Internet, αν ο υπολογιστής προς έλεγχο διαθέτει σύνδεση. Αν έχουμε ήδη κάποιο κατεβασμένο σε μορφή .ISO του δείχνουμε την διαδρομή στον δίσκο μας στο βήμα 3.
Αν δεν έχουμε κάποιο μπορούμε να το κατεβάσουμε εκείνη την στιγμή τσεκάροντας την επιλογή Download the ISO που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στην λίστα.
Τέλος πατάμε το κουμπί Create και το συγκεκριμένο πρόγραμμα προστίθεται στο USB stick μας.
Σε περίπτωση που θέλουμε να προσθέσουμε και κάποιο ακόμα , ξανατρέχουμε το πρόγραμμα και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.
Μια ακόμα πολύ καλή επιλογή που θα την χρειαστούμε σε περίπτωση που ο υπολογιστής μας έχει κολλήσει είναι και το Memtest86+ από τα System Tools. Πρόκειται για ένα διαγνωστικό πρόγραμμα που ξεκινάει μαζί με τον υπολογιστή και ελέγχει την μνήμη του.
Αρχική οθόνη του Multiboot USB

Τέλος μπορούμε να προσθέσουμε ένα οποιοδήποτε ISO που δεν βρίσκεται στην λίστα χρησιμοποιώντας την επιλογή Try an Unlisted ISO. Σε αυτή την περίπτωση και αφού του δείξουμε που βρίσκεται το αρχείο και πατήσουμε Create για να προστεθεί στο USB stick μας, θα πρέπει να διορθώσουμε χειροκίνητα το αρχείο menu.lst που βρίσκεται στο στικάκι μας.

Ένα παράδειγμα από μια manual επιλογή μέσα στο αρχείο menu.lst είναι το Hitachi HDD Fitness Test, ένα πρόγραμμα ελέγχου της κατάστασης των σκληρών δίσκων. Με κόκκινο βλέπουμε τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε το αρχείο menu.lst αφού επιλέξουμε να προσθέσουμε με& Try an Unlisted ISO το διαγνωστικό της Hitachi στο στικάκι μας.
# YOU must modify this entry if it does not boot
title HITACHI HDD FITNESS TEST
find --set-root --ignore-floppies --ignore-cd /dft32_v416_b00.iso
map --heads=0 --sectors-per-track=0 /dft32_v416_b00.iso (hd32)
map --hook
chainloader (hd32)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου